ARGENTINA – PENINSULA VALDES (III) – FAR DE PUNTA DELGADA – PLATJA DEL ARENAL (ELEFANTS MARINS)

El Far Punta Prima, es troba a península Valdés província del Chubut, a 70 km de Port Piràmides.

És un dels pocs fars que no són automàtics, encara hi ha dos torns de faroners que s’encarreguen d’engegar i apagar-lo.

Als seus peus es detecta la Platja Arenal, minada de roques sedimentàries i d’elefants marins (Mirounga leonina).

Aquests immensos mamífers, que mesuren entre 4 i 5 metres i poden pesar fins a 3.600 quilograms, són capaços de bussejar a mil metres de profunditat i romandre sota l’aigua durant més dues hores. Si bé se’ls pot veure tot l’any, la població augmenta durant la primavera, estació que coincideix amb la seva època de reproducció.

La platja El Arenal és un exclusiu reservori de mamífers aquàtics que cada any passen aquí tres mesos per desenvolupar part del seu cicle vital.

Arribar a la platja El Arenal a Punta Prima permet conèixer una colònia d’elefants marins amb característiques pròpies, entre elles la de comptar amb la major concentració de femelles amb cries de tota la costa atlàntica a la primavera.


L’agost és el mes en què els elefants marins mascles arriben a la regió i se situen al llarg de tota la costa de la Península de Valdés, des de Punta Nord fins a Punta Prima. Quan arriben, delimiten el seu territori amb claredat perquè cap altre mascle pugui accedir. Les femelles, per la seva banda, arriben un mes després, prenyades de l’any anterior. Els mascles romanen aquest temps aquí i no han d’abandonar el lloc perquè si se’n van al mar, l’espai pot ser ocupat per qualsevol altre mascle atent.

A la Península Valdés es poden veure elefants marins fins a finals de novembre. Després, tornen a les Illes Malvines, Geòrgia, Orcades i Sandvitx del Sud, on romanen la resta de l’any.

L’elefant marí del sud (Mirounga leonina), és un gènere de mamífers pinnípedes de la família fócidos. El mascle és el major pinnípedo que existeix en l’actualitat i, probablement, també el més gran que ha existit en la història del planeta Terra.

Aquesta espècie té la característica de canviar la pell, la temporada de muda comença al novembre i té una durada aproximada de 5 mesos que finalitza al març. En aquest període es pot observar l’animal amb taques degudes a aquest procés natural.

La distribució de l’elefant marí del sud és molt àmplia, ja que es reprodueix a les costes de la Patagònia argentina, Terra del Foc Xilè, a les Illes Malvines, les Illes Georgias del Sud, l’Antàrtida, les illes Kerguelen, i al sud d’Austràlia i Tasmània.

Esta entrada fue publicada en ARGENTINA, Fauna, Paisatges, PENINSULA VALDES, RESERVES MARINES, VIATGES y etiquetada , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *