BLAUET

El blauet, blavet al País Valencià i arner a les Balears i Gironès o botiguer (reiet en solsoní) (Alcedo atthis)

és un moixó no passeriforme que és el més acolorit d’entre els ocells aquàtics, presenta una dieta principalment ictiòfaga, nidifica en forats excavats en talussos terrosos vora l’aigua i és força sensible a l’estat dels corrents fluvials i masses d’aigua. És un moixó de l’ordre dels coraciformes i de la família dels alcedínids. La subespècie dita martí pescaire, martí pescador i martinet al País Valencià (Alcedo atthis ispida) és molt coneguda.

La coloració és de les més vistoses i cridaneres de l’avifauna catalana i consisteix fonamentalment en un contrast entre el dors turquesa i el dessota rogenc amb la gola blanca. El bec és negre i les potes que no presenten escates dures són vermelles.

El seu aspecte és rodanxó rematat per un bec extraordinàriament llarg i punxegut, amb ales arrodonides i cua molt curta. La seua morfologia fusiforme i aerodinàmica està especialment capacitada per a penetrar rabent a l’aigua des d’una certa altura per tal de caure de forma precisa sobre peixos i diversos animalons aquàtics. El bec robust i poderós, i en forma de punyal, constitueix una eina fonamental en el procés, perfectament adient per a penetrar l’aigua sense resistència i alhora immobilitzar fermament les esmunyedisses preses. (informacio de Viquipèdia)

hide preparat per la fotografia del blauet

Esta entrada fue publicada en BLAUET - MARTIN PESCADOR, Fauna, ocells, ocells aquatics y etiquetada , , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *